17 Aralık 2017 Pazar

Bilecik/Söğüt Seferim









Bilecik-Söğüt Sefer Notlarım 😎


Üzerinden çok zaman geçmesine rağmen Bilecik gezi yazımı yeni yazabildim. 😏


Bilecik ve Söğüt özellikle Diriliş dizisinden sonra ilgi odağı olmuş, yerli turistler tarafından ziyaret edilmeye başlanmış.










Bilecik'te ilk uğrak yerim Ertuğrul Gazi Mescidi (Kuyulu Mescid) oldu. 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk mescidi. Bilecik’in söğüt ilçesindeki 40 kişilik bu mescit, içinde bulunan ve bizzat Ertuğrul Gazi tarafından açıldığı rivayet edilen kuyu nedeniyle “kuyulu mescit” diye de anılıyor.


Osmanlı devletinin kurucusu Ertuğrul Gazi’nin bu mescidin yapıldığı arsayı gayrimüslimlerden satın aldığı rivayet ediliyor. Kayı boyu pek de hoş karşılamıyor. Hatta tepkileri de oluyor. İşte gayri müslim mahallesinde bir mescidin ne işi var şeklinde. Ancak Ertuğrul Gazi’nin bir planı, bir düşüncesi var; adaleti, hoşgörüyü Hristiyanlara veyahut o dönemdeki gayri müslim topluluklara bir bakıma öğretebilmek...


Kuyunun hikâyesi ise, bölgeye yerleşen kayı boyunun kullandığı suların zehirlendiği ve Ertuğrul Gazi’nin mescidin içinde bir kuyu kazdığı rivayetiyle başlıyor.


Ertuğrul Gazi kimsenin haberi olmadan su kuyusunu kazmaya çalışıyor. Üç gün boyuca sadece kendisi içiyor, suyun zehirli olmadığını kimseye zarar vermediğini görüyor, bir de atına içiriyor,bu da Osmanlıdaki adaleti görmemiz açısından önemli.☝













Kuyulu mescidden sonra Abdülhamid Külliyesine geçtik. Bu külliyede cami, idadi(ortaokul) ve darul eytam(yetimler yurdu) bulunuyordu.

Cami; II.Abdülhamid tarafından 1905'de yaptırılmış.Duvarlar kırımızı kesme taşlardan örülmüş, kubbesi kurşunla kaplanmış. Çift minaresinin mimarisi dikkat çekici. Minareleri sebebi ile halk arasında Çifte Minareli Cami olarak da biliniyor.

İdadi ; iki katlı, kırmızı kesme taştan yapılan pencere ve kapı sütunları, zarif görünüşüyle ihtişamlı bir ecdat yadigarı. Ön cephe giriş kapısı İstanbul'da yaptırılıp, dokuz manda arabası ile taşınarak getirilmiş. İdadiler, Osmanlı'nın eğitim sisteminde, orta tahsil veren mektep olarak, sultanilere ve meslek okullarına öğrenci yetiştirmek gayesiyle kuruluyormuş.

Dar'ül Eytam (Yetimler Yurdu) Sultan Reşat zamanında, devrin kaymakamı Sait Bey tarafından Hamidiye İdadisine ek olarak yaptırılmış, duvarları taştan iki katlı bir bina. Giriş kapısı üzerinde bulunan yirmi iki parça çiniden , on bir parçası düşerek kırılmış, kalan onbir parçası ise Söğüt Etnoğrafya Müzesi’inde koruma altına alınmış. 

















Daha sonra Ertuğrul Gazi türbesine geçtik. Türbenin Çelebi Mehmet tarafından yaptırıldığına dair bazı bilgiler var. 











Türbede nöbet tutulması, nöbet tutan askerlerin Ertuğrul Gazi'nin Alpleri gibi giyinmesi yakın zamanda başlayan saygı ve minnetimizi gösteren bir hareket... 👏











Türbenin dışında ve hemen yakınında Ertuğrul Gazi’nin eşi Halime Hatun ile oğlu Savcı Bey’in mezarları bulunur. Osman Gazi’nin makam mezarı da burada yer alır. 











Bunların yanı sıra kardeşi Dündar Bey’in kan kardeşi Akçakoca’nın silah arkadaşları olan Konur Alp, Karamürsel, Abdurrahman Gazi, Hasan Alp, Saltuk Alp, silah öğreticisi Kaplan Çavuş, Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından Aktimur Bey, Çoban Mirza Bey, Hamit Bey, Emir Ali, Aykut Alp, Gündüz Bey, Aydoğdu Bey, Pazarlı Bey, Yorgan Ata ve Akbıyık Bey’in mezarları da burada bulunmaktadır.















Bilecik'in nadide mekanlarından biri olan Şeyh Edebali Türbesi'nin hemen yanı başında, Orhangazi Cami'sinin yanında bulunan bu mekan Osmanlı Devleti'nin tüm padişahlarını tek bir yerde inceleme, onlar hakkında bilgiler edinme, ufak birer otobiyogrofi şeklinde hazırlanmış açıklamalarla padişahlarımızın hayatlarını öğrenme fırsatı sunan Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi adında güzel bir mekan. 

















Son durak ''Yaşayan Kent Müzesi'' idi. Nabi Avcı tarafından Mart 2017'de açılan müzede bal mumu heykeller, kültürel ve tarihi bir çok iz var. Müze ziyaretinin ücretsiz olması da müzenin çekiciliği artıyor. Çıkışta salçalı ekmek ikramına benim puanım 10/10 😅 
Teşekkürler Bilecik Belediyesi, elinize sağlık.😋











Dönüş yolunda Kayı boyu anıtına uğrarsanız güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. 

Benden bu kadar 😉

Bilecik yolunda en iyi giden müzikler Mehter Marşlarımız ve diğer milli marşlarımız 🎵


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder