24 Mart 2018 Cumartesi

O Elini Kaldır


Ağzın kapalı ve ellerin havadayken konuşabilir misin?

Merhaba

Bu hafta İşaret dilini konuşalım mı?
Eğitimi taze bitirdiğim için öğrendiklerimi hemen aktarayım istedim. 
Temel seviyede bir eğitim aldım ama bu ilk adımdı.
Keşke bu dilin eğitimi ortaokullarda verilse...
👐

O zaman kısaca İşaret dili nedir? diye soralım
İşaret dili, işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluş.... bu kısım google'da var
 😉


İşaret dili benim için metroda yolda mahallede her an karşıma çıkabilecekken benim öğrenmediğim bir dil idi, artık meramımı anlatacak ve anlatılanı anlayacak kadar biliyorum. Ama bu dil diğer dillerden (ingilizce, arapça, fransızca...) çok daha fazla sahaya inerek öğrenilmesi gereken bir dil.
💬


Örneğin Arapça kısmen bilen bir çok insan Suriyeliler ile anlaşamıyor. Çünkü tabiri caizse aldığımız eğitim beyaz tahta ile çizgili defter arasında kalıyor.
Bu bende nasıl yerleştiyse kursun ilk günü defter kalem götürmüştüm. Ne yazmayı umuyordum acaba
😅


Bundan mütevellit temel işaret dili öğrenirken pratiğe dökmek çok önemli. Benim kurstaki eğitmemim işitme engelliler okulunda rehber öğretmendi. Okula daha gidemedim ama ilk fırsatta gitmeyi düşünüyorum.
😊

Temel terim işaretlerini öğrenirken eğitmenimiz bize bu işaretlerden birçoğunu onların bilmediğini  ya da yerelleştirdiklerini söyledi.
Mesela okullarındaki matematik hocalarının işareti ile matematik işreti aynı anlama geliyormuş.
😶



 Neden İşaret dili anlatayım mı biraz?
👂

İşitme engelli birçok kişi insanlarla iletişim kurabilmek için oldukça fazla efor sarf ediyorlar. Tedaviler, terapiler, tıbbın imkanları haricinde de verilen bir çaba söz konusu. 
En basiti, dudak okuyorlar. Dudak okumak için dikkat kesilip ve bir diyaloğun başlayabilmesinin ilk adımını, yani anlatılanı anlamak için harcanan çabadan söz ediyoruz.
 Halbuki herhangi bir engeli olmayanlar sadece duyuyorlar. Bunun için çoğu zaman ayrıca bir çaba sarf etmeye gerek kalmıyor.


Engelliler engelsizler ile iletişim kurmak için uğraşırken, engelsizler ne yapıyor? Örneğin, bir engellinin aklına gelmez mi hiç neden engelsizlerin işaret dili öğrenmeyip, engellilerin onları anlayabileceği bir şekilde iletişim kurmadığı? Neden bu çaba tek taraflı kalıyor?

İşaret Dili bu kadar önemli gerçekten. İşitme engellilerin karşılaştığı birçok sorunun temelinde engelsiz insanların onlarla iletişim kuramaması yatıyor. Çünkü aslında onlar engellerini aşabiliyorlar İşaret Dilinde konuşarak. Sadece engelsiz insanlar bu dili bilmediği için karşılıklı iletişim kurulamıyor. Bu durum işitme engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, sosyalleşme, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi en temel insan haklarına erişimini engelliyor.


 Engelliler bu sorunlarını İşitme Engelliler Derneği tarafından düzenlenen Engelli Türkiye Altın Kaktüs Ödülleri ile ifade ediyorlar. 1 Aralık 2013'te dağıtılan ödüller bakın kimlere gitmiş;


En Cimri Sigorta Bütçesi Dalında Altın Kaktüs Ödülü: Protezlerde ve pillerde ara farklar ile SGK, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'na

En Pahalı Sağlık Hizmeti Dalında Altın Kaktüs Ödülü: Koklear implant ameliyatında ilave 3000 TL öğretim üyesi farkı çıkarmaları ile SGK ve Sağlık Bakanlığı'na

En Çok Eleman Sıkıntısı Dalında Altın Kaktüs Ödülü: İşitme Engelliler Öğretmeni, Konuşma Terapisti, Odyolog yetiştirilmemesi, kontenjan yetersizliği ile YÖK ve MEB'na

En Çileli İletişim Hizmeti Dalında Altın Kaktüs Ödülü: Telefonda anlamayan işitmen engelliler için kamu bakanlık web sitelerinde e-posta adresi konulmaması ile Ulaşım ve Habercilik Bakanlığı'na

En Duyarsız Hizmet Dalında Altın Kaktüs Ödülü: Televizyonda ve sinemada Türkçe altyazı mecburiyeti getirmemesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na

En Çok Engel Koyanlar Dalında Altın Kaktüs Ödülü: İşitme engellilerin yasalaşmasını beklediği yasa tekliflerini 1.5 yıldır halen yasalaştıramayan TBMM Komisyonları ve milletvekillerine
😐😐😐


İşitme engellilerin hayatındaki asıl engel, engelsizlerin İşaret Dilini kullanamıyor oluşu olabilir mi? Engelliler değil, engelsizler duymuyor olabilir mi? Pekala olabilir. Çünkü aslında ortada bir engel değil, bir dil ayrılığı var.
😬

 İşitme engellilerin ana dili İşaret Dili, engelsizlerinki ise Türkçe. Yani işitme engellilerin sorunlarından bahsederken anadilde hizmet alma ve iletişim kurma haklarının teslim edilmeyişinden bahsediyoruz.
😕



Pekiii bu eğitimi kendi kendinize öğrenebilir misiniz?
Elbette...
Ancak bu dilin varlığını geç fark ettiğimiz için sözlüğünün basılması bile daha çok yeni.
💎


MEB'e bu konuda daha çok iş düşüyor. Çünkü aynı terimin farklı farklı işaretleri olması Türk İşaret Dili açısından bir kusur.  MEB'in işaret dili sözlüğü var ama piyasada yok.
📌 


Neyse ki Yotube ve İnstagram ile açığı biraz kapatabilirsiniz. Tabi ki şarkılar ile değil, eğitici videolar ile.
📥


Ama benim oyum bir eğitmenden, öğretmenden öğrenip sonra da pratiğe dökmeniz.
Kendi kendinize öğrenirken ya da kursta aldığınız eğitimi geliştirmek için internette güzel adresler var.
📢

Mesela; Basit Anlat ekibinin işaretleri görselleştirdikleri proje için

Boğaziçi Üniversitesinin merak ettiğiniz ya da unuttuğunuz işaretleri anımsatan şöyle bir sitesi var

T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının  2000 kelimelik dev sözlük sitesi




Kursa gidecek vaktiniz yok, internetten takipte siz de etkili olmuyor  ise en azından işaret dilinin alfabesini öğrenebilirsiniz.
Anlatmak istediğiniz durumun işaretlerini bilmediğiniz de hemen harflerle kelimeyi havaya çizebilirsiniz.
 Sizin için alfabeyi şuracığa bırakıveriyorum 
🔦









 Velhasılı kelam; İşaret Dili öğrenmek farzı kifaye midir farzı ayn mıdır bilmiyorum ama öğrenmemenin en büyük engel olduğunu biliyorum 🔏
Öğrenmediğimiz müddetçe engelli olan onlar değil biziz.
Değil mi? 🔫








8 yorum:

  1. Aramızdaki engelleri kaldırmak adına işaret dilini öğrenmek lazım:)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, gerçekten bu konuya daha özveriyle yaklaşılmalı ve bilgilendirme yapılmalı...

    YanıtlaSil
  3. İşaret dili benim de ilgimi çekiyor ama işin teorik ve pratik kısmını anlamak gerekli.. Ödüller de bayağı manidar yerlere ulaşmış..

    YanıtlaSil
  4. Farkındalık yaratan bir yazı olmuş.Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. yazın çok hoşuma gitti. neden şimdiye kadar bu konuda bu kadar duyarsız kaldığımı sorgulamama neden oldu. çok çok iyi bir iş yapmışsın umarım devamı gelir. ben de şimdi kendi kendime bir şeyler yapmaya çalışacağım. Ve aynen katılıyorum engelsizlerin daha engelli olduğuna.

    YanıtlaSil
  6. İlkokullarda zorunlu ders olmalı dikkat çekmeniz harika

    YanıtlaSil