17 Şubat 2019 Pazar

Kitapların Sesi Ol




Bloguma tekrar hoş geldim. Buraya yazmayı hep çok özlerim. O yüzden kavuştuğum için mutluyum ama yazacağım konudan dolayı daha çok mutluyum. Hemen sadede gelirsem konu gönüllü okuyuculuk. 


Geçen yazdan beri ben bir gönüllü okuyucuyum. Çok şükür. Yazın internette sörf yaparken karşıma çıktı. Gönüllü Okuyuculuk görme engelliler için kitap okumak demek. Ama bence okuma nimetinin, kitapların şükrünü yerine getirmek demek. Bu yüzden çok anlamlı. 


Gönüllü okuyuculuk Türkiye'de faaliyete geçtiği ilk zamanlar sadece kütüphaneye gidip ses kaydı yaparak kitaplar kayıt altına alınabiliyormuş. Şimdi ise telefon ve kulaklıkla ses açısından müsait her yerde kitabı seslendirebiliyorsunuz. 

Bence her insan ömrümde en az bir kitabı seslendirmeli. Vatandaşlık görevi falan olmalı. Yok neyse, bu iş gönüllü güzel, gönüllü kalsın. 


Kitap seslendirmeleri düzenleyen, kontrol eden ve görme engellilere kitaplarını ulaştırmak için bir kaç kurum ve merkez var. Başta Milli kütüphane olmak üzere bazı belediye ve dernekler bu işi yürütüyor.
Ben bunlardan Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı GETEM'i seçtim. Hem iletişim de sağladıkları kolaylıklar hem de kayıtlar için tanıdıkları 3 aylık süre bana çok makul geldi. Öncelikle Getem'e üye olmak için deneme ses kaydı gönderiyorsunuz, onaylanınca isterseniz seslendirilmesi talep edilen kitaplardan isterseniz de kendiniz seslendirmek istediğiniz kitabın adını ekliyor ve onay mailinin ardından okumaya başlıyorsunuz. 

Kayıtları 15-20 dk uzunluğunda tutmak ve net, gürültüsüz bir ortamda okumak gerekiyor. İlk kaydınız da kitapla ilgili bir formu seslendiriyorusunuz. Her kaydı ayrım1 ayrım2 şeklinde isimlendirip bilgisayar üzerinden maille GETEM'e gönderiyorsunuz. Sonra onlar kontrol ediyor. Arızalı kayıt vs. varsa arızalı olan kaydı tekrarlamanızı isteyebiliyorlar. 


Ben ilk kitap olarak Yıldız'ın Gözü adında bir romanı seçtim. Orta kalınlıkta bir kitaptı ve akıcıydı. Seslendirmeye alışma döneminde çok iyi bir tercih oldu. Sonra da İslam İlmihali'ni seslendirdim. Bu kitabın çok doğru bir tercih olup olmadığından emin değilim. 589 sayfa olduğu için, araya vize final dönemlerim girdiği için oldukça uzun bir dönem bu kitabı okudum. Düzenli olarak her gün bir ayrım kaydetmeye çalışsam da sınav dönemlerim ve yoğun günlerde çok aksadı. Normal süre olan 3 ayı geçtiğim için ek süre istemek zorunda kaldım. Neyse ki bu yarıyıl tatilinde film dizi izlemek dışında yaptığım en iyi şey kitabı bitirmek oldu. Nihayet bitirdim.Bundan sonraki kitabım muhtelemen daha ince olacak. 
 
Sözün özü; gönüllü okuyuculuk Allah'a teşekkür etmektir gözler, diller ve kitaplar için. Teşekkür ederim Allah'ım...






4 yorum:

  1. O kadar güzel bir faaliyet ki.. Bunu yapmayı düşünebilirim. Teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
  2. Getemdeki okunan kitaplari incelerken buldum sizi. Dinlemeyi isterdim elbet ama çok şükür ki gözlerim var... adınız gibi nur olun��

    YanıtlaSil